07
07
2014

Miecz – Katana

Miecz japoński - Katana

Budowa japońskiego miecza – Katana

Wyjaśnienie pojęć:

  • ha – tnąca krawędź ostrza miecza,
  • hamon – linia hartu wzdłuż ostrza,
  • kissaki – ostry koniec miecza,
  • mei – podpis twórcy miecza, najczęściej znajduje się na nakago,
  • mekugi ana – otwór w nakago, przez który przechodzi mekugi,
  • mune/mine – tępa strona ostrza japońskiego miecza,
  • nakago – część ostrza, która znajduje się w rękojeści,
  • shinogi ji – płaska strona ostrza miecza,
  • sori – głębokość krzywizny ostrza,
  • yokote – przednia część ostrza, pomiędzy kissaki i początkiem ha,
  • habaki – kołnierz nakładany na ostrze przed tsuba,
  • kashira – koniec rękojeści miecza,
  • koiguchi – początek, otwór saya,
  • kojiri – koniec saya,


Schemat budowy miecza

  • kurigata – ucho znajdujące się z boku saya, przez które przechodzi sageo,
  • makidome – węzeł znajdujący się przy końcu tsuka, blisko kashira,
  • mekugi – drewniany, bambusowy (lub wykonany z innego wytrzymałego materiału kołeczek), który mocuje ostrze w rękojeści,
  • menuki – ozdobne, metalowe elementy pod oplotem,
  • sageo – taśma z jedwabiu lub bawełny używana do przymocowywania saya do hakama,
  • same – skóra płaszczki, która pokryta jest drewniana rękojeść, znajduje się pod oplotem,
  • saya – pochwa miecza,
  • seppa – metalowe podkładki umieszczane po obydwu stronach tsuba,
  • tsuba – garda miecza, najczęściej wykonana z metalu, znajduje się pomiędzy ostrzem, a rękojeścią, chroni ręce,
  • tsuka – rękojeść miecza,
  • bo – hi zbroczę,
  • nagasa – długość ostrza,
  • sori – krzywizna miecza,
  • shinogi – grzbiet ostrza,
  • hiraji – powierzchnia pomiędzy shinogi a hamon,
  • kashira – gane otwór w końcówce miecza,
  • shito – dome otwór w kurigata przez które przechodzi sageo,
  • tsuka-ito – oplot z taśmy na rękojeść,
  • mono-uchi – część miecza za kissaki, ok jednej trzeciej długości klingi,
  • hasaki – ostrze,
  • boshi – hartowana linia która rozciąga się do kissaki,
  • fuchi – kołnierz metalowy kończący rękojeść miecz od strony tsuby.

author: Iaido AZS Gliwice