10
10
2016

Jak trzymać miecz

1-6

Jak poprawnie trzymać japoński miecz? Poniższe ilustracje i opisy zawierają podstawowe informacje dotyczące poprawnego trzymania rękojeści miecza japońskiego podczas cięcia.

Prawa ręka trzyma rękojeść bliżej gardy (tsuba), lewa ręka znajduje sie bliżej końca rękojeści (tsuka gashira).


2-4

Podczas trzymania miecza nie używaj jednakowej siły we wszystkich czterech palcach. Należy najwięcej siły włożyć w mały palec i palec serdeczny. Mniej siły włóż w palec środkowy i wskazujący. Gdy popatrzymy na uchwyt z boku (ilustracja obok) – to kąt pomiędzy rękojeścią miecza, a osią ręki powinien wynosić około 25-35 stopni.

Jeśli zaciśniesz mocno dłoń na rękojeści i przyłożysz tyle samo siły do wszystkich palców kąt rękojeści względem osi ręki zmieni się i otrzymasz kąt bliski 90 stopni, taki uchwyt jest niepoprawny.


3-4

Nie rozluźniaj palców wskazujących, powinny one delikatnie przylegać do rękojeści podczas wykonywania cięcia. Obok zły przykład trzymania rękojeści.

4-4

Poprawne ułożenie nadgarstka względem rękojeści miecza znajduję się na ilustracji po lewej stronie: kąt osi nadgarstka i osi miecza mają taki sam kierunek jak linia cięcia (hasuji). Kiedy wykonujesz cięcie , przyłóż gokoku (miejsce pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym) prosto na górnej części rękojeści.

Po prawej stronie niepoprawny uchwyt, w którym kąt osi nadgarstka podczas wykonywania cięcia nie jest zgodny z linią cięcia. Zgięty na zewnątrz nadgarstek powoduje, że siła i hasuji nie będą w jednej linii podczas cięcia. W takim wypadku cięcie będzie słabe.


5-3

Podsumowując:

  • kąt osi miecza i osi przedramienia powinien być niewielki (25-35 stopni)
  • nadgarstek i przedramię powinny być proste, a uchwyt delikatny
  • barki i plecy powinny być rozluźnione

 

tekst: Magdalena Bidzińska i Noriko Miwa
ilustracje: Corinna Wróbel