Jak osiągnąć doskonałe cięcie?
DAI – duży
Zaczynając trening z mieczem należy skupić się na poprawnych, obszernych ruchach. Gdy umiejętności wzrosną można skupić się na szlifowaniu detali. Wykonywanie dużych ruchów pozwala na zrozumienie motoryki danego ruchu, co przełoży się na efektywne ruchy w przyszłości.
KYO – silny
Gdy duże ruchy zostaną opanowane, można zacząć wkładać w nie więcej siły. Obszerne, powtarzalne ruchy stanowią właściwą podstawę dla rozwijania siły w technikach.
SOKU – szybki
Opanowanie poprawnych i silnych technik oznacza, że możemy skupić się na zwiększaniu szybkości. Jeśli poprawność i siła nie zostaną osiągnięte, przyśpieszenie cięcia spowoduje, że technika będzie słaba i nieefektywna.
KEI – lekki
Ostatnim krokiem jest sprawienie by technika była lekka, wykonywana bez wysiłku. Ruch powinien stać się subtelny, jednocześnie zachowując siłę i szybkość. Siła ta nie będzie wynikała z większej siły mięśni, ale ze zwiększenia poziomu wykonania samej techniki. Wykonywanie lekkich cięć zbyt wcześnie osłabi technikę.
Cztery poziomy DAI KYO SOKU KEI powinny być osiągane w odpowiedniej kolejności, ponieważ każdy z nich jest nieodzowny dla następnego. Proces nauki cięcia nie może być wymuszony, musi ewoluować naturalnie. Czas osiągnięcia każdego poziomu będzie zależał od predyspozycji fizycznych i psychicznych ćwiczącego.
Podsumowując, trening cięcia należy zacząć od wykonywania dużych ruchów, ugruntować je będąc silnym, zmodyfikować siłę by stać się szybszym i na końcu zoptymalizować siłę by cięcie nie wymagało wysiłku. Są to wskazówki uniwersalne, które wzbogacą trening i przełożą się na systematyczne postępy nauczycieli i ich uczniów. Powtarzanie staje się najważniejszym aspektem każdego treningu, tak by technika stała się naturalną częścią nas samych.
autor: MAB